Schludnie za barem – smacznie w kubku – kawiarnie

0
109

Doświadczeni bariści wiedzą, gdzie mogą napić się smacznej kawy, a jakie miejsca unikać – wystarczy, że spojrzą oni na miejsce pracy osób zatrudnionych w konkretnej kawiarni. Warto wiedzieć, jakimi kryteriami się posługują, aby odnaleźć miejsce z kawą idealną dla nas.

Czystość to podstawa!

Podstawą jest czystość za barem – z pewnością możemy ocenić stan lady, czystość, obecność zacieków czy też innych zabrudzeń. Doświadczony barista ma nawyk przecierania lady kilkadziesiąt razy dziennie, gdyż podczas zaparzania esencji kawowej zdarza się, że płyn może rozpryskiwać się. Sam barista dba również o to, aby kilka razy w tygodniu (w zależności od tego, z jaką częstotliwością parzone są kawy) czyszczony był sam ekspres oraz łyżki niezbędne do parzenia kawy.

Baczną uwagę skierujmy w stronę młynka do kawy – każdorazowo po zmieleniu kawy jego otoczenie powinno być oczyszczone ze zmielonych drobinek. Nasza uwagę powinna przykuć zmielona nadmierne kawa, która nie jest na bieżąco wykorzystywana do robienia kawy. Warto wiedzieć, że taka zmielona kawa bardzo szybko wietrzeje, przez co napar z niej wykonywany jest znacznie mniej aromatyczny. Jeśli w młynku znajduje się dużo zmielonej wcześniej kawy nie możemy liczyć na to, że kawa okaże się aromatyczna.
 

Osoby ceniące latte oraz cappuccino powinny przede wszystkim spojrzeć na ekspres, a dokładniej – na dyszę do spieniania mleka. Jest ona najlepszym tropem do oceny, czy wykonana dla nas kawa będzie smaczna, czy też nie. Dysza powinna być czysta: przed każdym użyciem barista odkręca zawór i przepuszcza przez nią nieco pary. Dopiero później zaczyna grzać mleko. Kiedy kończy od razu przeciera on dyszę czystą, wilgotną ściereczką, aby nie karmelizowało się na jej wierzchołku mleko. Ściereczka jest codziennie wymieniana i często płukana, służy ona wyłącznie do przecierania duszy z mleka. Zaniedbanie tego procesu sprawia, że dysza jest brudna, a smak spalonego mleka wyczuwalny w przygotowywanych kawach.

Podczas przygotowywania kawy…

Zamawiając kawę warto obserwować samego baristę i to, jak wygląda proces przygotowywania espresso (będącego przecież podstawą większości kaw). Prawidłowo przygotowane spływa ono jednostajnym strumieniem do filiżanki. Jeśli jest przygotowane niewłaściwie, lub też jeśli uszczelki ekspresu są zniszczone – kawa zacznie rozlewać się na boki, płynąć znacznie szybciej lub też cieknąć – każdy objaw jest nieprawidłowy i da niesmaczne espresso.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here